Työnantajalle

Varautuminen tukee koko organisaatiota.

Kuolema ja menetykset kohtaavat työyhteisöjä ja työntekijöitä päivittäin. Silti monikaan organisaatio ei ole varautunut tähän.

Varautuminen ja toimintasuunnitelma on äärimmäisen tärkeää – ei pelkästään puhtaan inhimillisistä syistä – vaan myös jatkuvuuden kannalta. Hyvin tehty toimintasuunnitelma tällaisten kriisien varalle edesauttaa organisaation resilienssiä, tukee työntekijöiden hyvinvointia ja vahvistaa työyhteisön toimintakykyä. Se, miten työnantaja toimii tällaisissa herkissä tilanteissa, on suora vaikutus myös työnantajamielikuvaan.

Työnantajan rooli yhteisön ja sen jäsenten surun käsittelyssä on merkittävä, ja valmiiksi mietityt toimintamallit auttavat esimiehiä tukemaan työntekijöitään paitsi oikein, myös tehokkaasti.

Miksi varautuminen on tärkeää?

Työyhteisön toimintakyky

Menetykset voivat vaikuttaa koko työyhteisön ilmapiiriin ja toimintakykyyn. Varautumalla organisaatio voi auttaa työyhteisöä toimimaan yhtenäisesti ja tukemaan toinen toisiaan.

Työntekijöiden hyvinvointi

Menetykset, kuten kuolemantapaukset, voivat vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden työkykyyn. Työnantajan tarjoama tuki vaikeina aikoina tukee työntekijöiden hyvinvointia ja edistää heidän kokonaishyvinvointiaan.

Resilienssi

Hyvin varautunut työyhteisö on resilientti ja kykenee sopeutumaan erilaisiin haasteisiin. Valmius kohdata menetyksiä vahvistaa organisaation kykyä selviytyä muutoksista ja kehittää sen toimintakykyä myös vaikeina aikoina.

Työnantajamielikuva

Huolehtiminen työntekijöiden hyvinvoinnista vaikeina aikoina parantaa organisaation työnantajamielikuvaa ja houkuttelevuutta työnantajana. Työantajan ja -yhteisön tuki surun ja menetyksen käsittelyssä voi vahvistaa sitoutumista organisaatioon.

Miten varautua käytännössä?

Kriisisuunnitelmat

Organisaatiolla tulisi olla kriisisuunnitelma, joka kattaa toimintamallit työntekijöiden kohtaamille menetyksille. Tämä voi sisältää organisaation tukipalvelut, henkilökunnan koulutuksen kriisitilanteiden käsittelemisessä ja viestintäsuunnitelmat, jotta kaikki tietävät, miten toimia menetyksen kohdatessa.

Työterveydenhuolto

Työntekijöille tulee tarjota pääsy työterveyspalveluihin, jotka tukevat heitä vaikeissa elämäntilanteissa. Työterveyshuolto voi tarjota neuvontaa ja apua surun akuutissa vaiheessa ja koko suruprosessin aikana.

Henkilökohtaisen tuen tarjoaminen

Joustavat työajat, etätyömahdollisuudet ja ammattilaisen tarjoama tuki voivat olla tärkeitä sureville työntekijöille. Tällöin työntekijät voivat voivat keskittyä suremiseen ja omaan surutyöhön, sekä samalla säilyttää työkykynsä ja tarvittaessa jaksavat osallistua työtehtävien hoitoon omien voimiensa mukaan.

Keskustelukulttuuri

Avoimen keskustelukulttuurin mahdollistaminen työpaikalla auttaa työntekijöitä jakamaan kokemuksiaan ja tukemaan toisiaan menetyksen kohdatessa. Työpaikan tulisi olla myös turvallinen paikka, jossa tunteista voi puhua ilman pelkoa leimautumisesta.

Työnantajan varautuminen kuoleman tai menetyksen tuomiin haasteisiin auttaa varmistamaan, että työntekijät saavat tarvitsemaansa tukea ja että työyhteisö pysyy toimintakykyisenä vaikeidenkin aikojen yli. Tarjoamalla tukea ja valmiita toimintamalleja organisaatio edistää työntekijöidensä hyvinvointia ja vahvistaa työnantajamielikuvaa. Hyvin valmistautunut organisaatio voi auttaa työntekijöitään ja työyhteisöä toipumaan ja sopeutumaan menetyksiin.

Lähteet
Surevankohtaaminen.fi – Sureva työyhteisössä
Mielenterveystalo.fi – Sureva työyhteisössä

Muut Sisältöpolut teemalla "Kuolema työyhteisössä"

  1. a.
    Kollegalle