kuolema

Miten valita oikea musiikki siunaus- tai muistotilaisuuteen?

Sanna Salovuori | Surussa.fi |  21. maaliskuuta 2025

Musiikilla on hautajaistilaisuuksissa suuri merkitys. Sillä kunnioitetaan vainajaa ja luodaan tunnelmaa, mutta sen avulla myös annetaan lupa surun tulla esiin. Musiikki vaikuttaa meihin syvällä tasolla ohittaen järjen ja ajattelevan mielen sekä kumoten hallitun kuoren ja kulissit. Se voi myös tuoda lohtua ja turvaa. Sopivan musiikin valitseminen surujuhlaan saattaa mietityttää omaisia, etenkin, jos edesmennyt ei ole jättänyt toiveitaan siihen liittyen. Tässä muutama näkökulma, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Millaiset kappaleet tai laulut sopivat surujuhlaan?

Musiikkia valitessa juttelen usein omaisen kanssa siitä, millainen ihminen edesmennyt oli. Millaisesta musiikista hän piti, mikä kuvaisi hänen luonnettaan ja elämäänsä? Löytyykö yhteisestä historiasta jokin sellainen kappale, joka tuo mieleen muistoja ja sopisi tilaisuuteen? Pitikö vainaja klassisesta vai kevyemmästä musiikista? Aina ei tarvitse pysyä totutun rajoissa ja ajatella vain perinteistä ”hautajaismusiikkia”. Monista maallisemmistakin kappaleista saa luotua version, joka sopii siunaustilaisuuteen tai muistojuhlaan. Tästä on esimerkkinä vanha tango Satumaa, jonka sanat avautuivat minulle aivan uudella tavalla, kun sitä ensi kertaa pyydettiin minulta kirkossa järjestettyyn siunaustilaisuuteen.

Kannattaa myös selata läpi eri muusikoiden ohjelmistoja tai googlata suosituimpia suruun ja siihen liittyviin tilaisuuksiin sopivia kappaleita esimerkiksi keskustelupalstoilta. Joskus tilanne vaatii ihan uuden kappaleen, joka on sävelletty ja sanoitettu yksilöllisesti vainajalle sen perusteella, mitä omaiset ovat hänestä kertoneet. Uniikista muistolaulusta jää pitkäaikainen muisto, johon voi palata.

Laulettu vai soitettu kappale?

Jos siunaustilaisuus pidetään kirkossa, kanttori on surumusiikin paras asiantuntija sisääntulo- ja poistumismusiikin valinnassa. Hän myös usein vastaa sen esittämisestä, jolloin on hyvä keskustella vaihtoehdoista. Monet suosivat alku- ja loppukappaleissa ns. instrumentaalimusiikkia eli ei-laulettuja kappaleita. Perinteisten klassisten kappaleiden rinnalle voi ehdottaa tuoreempaa nykymusiikkia sekä myös toista esittäjää, mikäli kanttorin repertuaari tai urut eivät tunnu oikealta ratkaisulta. Osa kanttoreista taitaa myös kevyen musiikin esittämisen ja muidenkin soitinten käytön. Millainen versio tulisi esimerkiksi vainajan kevyen musiikin lempikappaleesta instrumentaaliversiona?

Usein seremoniassa on lisäksi esityskappale sekä virsiä tai yhteislaulua. Esityskappaleen selvittyä kannattaa miettiä kuka tai millainen kokoonpano sen esittämiseen ja tilaan sopisi parhaiten. Tässäkin kanttori on ilmiselvin vaihtoehto, joskin itse koen, että usein heidän ohjelmistonsa ovat suhteellisen rajalliset ja perinteiset.

Ulkopuolisen esiintyjän palkkaaminen tilaisuuteen laajentaa mahdollisuuksia valita edesmenneen henkilön mielimusiikkia sellaisella esitys- ja säestystavalla, joka palvelee valittua kappaletta. Onko kyseessä soolo-, duo- vai isomman porukan esitys riippuu kappaleen luonteesta ja käytettävästä budjetista. Itseään säestävä laulaja on usein taloudellisin vaihtoehto. Akustiset soittimet (kitara, huilu, piano) sopivat pehmeän äänensä puolesta sähköisiä soittimia paremmin kirkkoon ja lisäksi niiden kanssa ei tarvitse varata erikseen aikaa äänentoiston rakentamiseen ja purkamiseen.

Virret tuovat monille lohtua, lauloi niissä mukana tai ei. Muistutan, että yhteislauluksi voi myös ehdottaa jotain muuta tilaisuuteen sopivaa, vainajalle tai saattoväelle merkityksellistä laulua.

Muistojuhlassa tai tunnustuksettomissa hautajaisissa enemmän liikkumavaraa

Muistojuhlassa on usein mahdollista ”revitellä” ohjelmassa hieman enemmänkin, eli mikäli esimerkiksi jonkin räväkämmän kappaleen esittäminen kirkossa arveluttaa, sitä voi harkita osaksi usein rennompaa muistotilaisuutta. Jos vainaja vaikkapa rakasti elinaikanaan iloista, rokahtavaa tai rajuakin musiikkia, monet omaiset haluavat tuoda asian rehellisesti esille ja kuulla tilaisuudessa läheisensä kuuloista musiikkia.

Kokonaan omat mahdollisuutensa on sitten tunnustuksettomissa hautajaisissa, jossa ollaan vapaita seurakunnan määrittelemistä normeista ja säännöistä. Olen ollut hautajaisissa, joissa mustaan pukeutuminen oli kielletty ja vainaja itse oli toivonut juhliin iloa ja naurua sekä hyvien muistojen esille tuomista. Silloin koko musiikkirepertuaari voi olla valittu tästä näkökulmasta.

Musiikkiterveisin, Sanna Salovuori | Surussa.fi

Tämän kirjoituksen on laatinut Sanna Salovuori, laulaja ja muusikko, joka työskentelee musiikin parissa surun äärellä. Hän on Surussa.fi-sivuston perustaja.

Jos etsit muusikoita tilaisuuteesi, löydät heitä Mortaalin palveluhakemistosta.

Palveluhakemisto kokoaa yhteen eri alojen ammattilaisia, jotka auttavat surun ja menetyksen hetkellä – myös musiikin keinoin.


Sanna Salovuori | Surussa.fi |  21. maaliskuuta 2025