Jos omainen kuolee ulkomailla
- Kysy neuvoa Suomen edustustolta ja vainajan vakuutusyhtiöltä. Katso Edustustojen yhteystiedot.
- Ulkomailla tapahtuneen kuoleman vahvistaa paikallinen viranomainen, poliisi tai lääkäri, he ilmoittavat kuolemasta Suomen edustustolle. Edustusto informoi Suomen ulkoministeriötä, jonka jälkeen poliisi ilmoittaa kuolemasta omaisille.
- Jos läheisesi on kuollut ulkomailla, saat neuvoja hautauksen, tuhkauksen ja kuljetuksen järjestelyihin Suomen edustustolta kyseisessä maassa/alueella sekä hautaustoimistolta.
- Ilmoita kuolemasta Digi- ja väestötietovirastolle ja liitä mukaan ulkomaisen viraston antama alkuperäinen kuolintodistus tai asiakirja. Katso tarvittaessa myös DVV:n ohje ulkomaisten asiakirjojen laillistamisesta ja kääntämisestä
- Selvitä, oliko vainajalla kotiutuksen korvaava vakuutus. Jos kotiutusta korvaavaa vakuutusta ei ole, kuolinpesä tai omaiset vastaavat kustannuksista. Jos vainaja kuljetetaan Suomeen, apua kuljetuksen järjestämiseen voi pyytää hautaustoimistolta.
- Lomamatkalla mahdollinen matkatoimisto voi auttaa matkatavaroiden lähettämisessä Suomeen, mutta omaisten tehtävänä on mahdollisen majoituspaikan tai asunnon tyhjentäminen ja esim. vuokra-auton palautus.
- Jos vainaja oleskeli ulkomailla pidempiaikaisesti, omaisten tehtävänä on huolehtia monista käytännön asioista, kuten asunnon tyhjentämisestä ja pankkitilien sulkemisesta. Mahdollisten pankkitilien, vakuutusten ja muiden paperiasioiden selvittämisessä kannattaa miettiä paikallisen lakitoimiston apuun kääntymistä. Paikallisten lakitoimistojen yhteystietoja voi tiedustella Suomen edustustolta.
- Neuvoja kuolemaan liittyvien asioiden hoidossa voi kysyä myös kirkon ulkosuomalaistyön siirtolais- ja turistipapeilta.
Lisätietoa:
DVV | Ulkomailla tapahtuneen kuoleman ilmoittaminen
Jos ulkomaan kansalainen kuolee Suomessa
- Suomen lakien mukaan kuolinsyy selvitetään. Viranomainen tai sairaala ilmoittaa kuolemasta menehtyneen kotimaan edustustoon. He ilmoittavat kuolemasta vainajan omaisille kotimaassa. Kuolema rekisteröidään vainajan kotimaassa ja myös Suomessa, jos vainajalla on myös suomalainen henkilötunnus.
- Ota yhteyttä vainajan kotimaan edustustoon, he voivat auttaa kuolintodistuksen ja muiden asiakirjojen kanssa. Kuolinsyyasiakirjat toimitetaan suomen- tai ruotsinkielisenä, käännöstyön kustannukset täytyy maksaa itse.
- Kuolintodistus annetaan Suomesta vainajan mukaan. Jos kuolemansyyn selvittäminen on kesken, kuolintodistus ja lausunto kuolemansyystä toimitetaan, kun kuolemansyy on selvitetty.
- Vainajan kotimaan edustusto neuvoo myös esimerkiksi kuljetuksen, hautauksen ja tuhkauksen järjestelyissä.
- Vainajan saa kuljettaa kotimaahansa, kun kuolemansyy on selvitetty ja hautauslupa annettu. Hautauslupa annetaan henkilölle tai hautaustoimistolle, joka vastaa vainajan kuljettamisesta. Kuljetus ulkomaille voidaan tehdä arkussa, tai vaihtoehtoisesti vainaja voidaan tuhkata Suomessa ja kuljettaa tuhka vainajan kotimaahan.
- Jos vainajan omaiset eivät huolehdi hautaamisesta, silloin vainaja haudataan tai tuhkataan suomalaisen käytännön mukaisesti.
Lisätietoa eri kielillä :
InfoFinland.fi | Kun läheinen kuolee Suomessa
Jos henkilö kuolee henkirikoksen uhrina
- Kun kyseessä on henkirikos, poliisi tuo kuolintiedon yhdelle omaiselle.
- Poliisi aloittaa rikostutkinnan ja toimittaa vainajan oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen.
- Rikosprosessin etenemisestä huolehtivat viranomaiset.
- Huoma ry (Henkirikoksen Uhrien läheiset ry) on surujärjestö, joka edistää uhrien läheisten selviytymistä ja eheytymistä sekä auttaa elämään läheisten menettämisen aiheuttaman surun kanssa. Lataa Huoma ry:n laatima Opas henkirikoksen uhrin läheiselle (PDF)
- Rikosuhripäivystys (RIKU) antaa apua mm. rikosprosessiin ja juridisiin kysymyksiin. RIKUsta on mahdollista saada tukihenkilö oikeudenkäyntiin. RIKUun kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian kuolinviestin saamisen jälkeen.
Lisätietoa:
Huoma ry | vertaistuki
Rikosuhripäivystys
Alaikäisen vanhemman kuolema
- Jos alaikäisen lapsen vanhempi kuolee, lapsi voi tarvita edunvalvojan
- Jos toinen vanhempi kuolee on toinen vanhempi on edelleen huoltaja ja hän on myös samalla lapsensa edunvalvoja.
- Lapsen edunvalvojalle joudutaan hankkimaan sijainen edustamaan lasta, jos edunvalvojan ja lapsen edut ovat ristiriidassa keskenään. Sijaisen tehtävä päättyy, kun hän on hoitanut hänelle määrätyt tehtävät.
- Jos lapsen vanhempi, joka oli lapsen ainoa huoltaja, kuolee, sosiaalitoimi selvittää onko lapsen edun mukaista määrätä hänelle uusi huoltaja vai edunvalvoja.
- Perinnönjaon yhteydessä lapsen edunvalvoja huolehtii lapsen omaisuudesta ja tekee tarvittaessa ilmoitukset Digi- ja väestötietovirastoon.
Lisätietoa:
DVV | Alaikäisen edunvalvonta
DVV | Ohjeista leskeksi jääneelle lasten huoltajalle