läheisen kuolema

Kuulo on aisteista viimeinen – yhteys elämän viimeisiin hetkiin

mortaali.fi |  13. marraskuuta 2024

Kun ihminen lähestyy kuolemaa, moni hänen aisteistaan ja kehon toiminnoistaan alkaa heikentyä. Kuulo on kuitenkin usein aisteista viimeinen, joka pysyy aktiivisena ja vastaanottavana. Tämä merkitsee, että kuoleva voi kuulla läheisten puheen, ääniä ympäriltään ja musiikkia, vaikka ei enää kykenisi reagoimaan näkyvästi tai kommunikoimaan.

Kuuloaistin säilyminen viimeisiin hetkiin asti luo yhteyden kuolevan ja hänen läheistensä välille ja auttaa tarjoamaan lohtua ja rauhaa. Kuulo toimii monille lohdun ja mielenrauhan tuojana, sillä se yhdistää kuolevan tähän maailmaan viime hetkille saakka. Näin myös läheisten on helpompi kokea, että he ovat aidosti läsnä, vaikka sanat tai ilmeet eivät enää kertoisikaan kuolevan reaktioista.

Miksi kuulo säilyy viimeisenä?

Tutkimusten mukaan kuuloaistin säilyminen johtuu osittain siitä, että kuulo on kehittynyt ihmisen perustavanlaatuiseksi selviytymisaistiksi. Vaikka aivojen muut alueet ja toiminnot heikkenevät, kuuloalueet voivat säilyttää toimintakykyään pidempään. Erityisesti aivojen syvät alueet, jotka vastaavat tunteista ja perusaistimuksista, voivat jatkaa äänten ja tuntemusten käsittelyä, vaikka tietoisuuden taso olisi jo heikentynyt.

Lukuisat hoitotyön ammattilaiset ovat havainneet, että kuolevan henkilön hengitys tai ilme voi muuttua läheisten puhuessa tai soittaessa musiikkia. Tämä viittaa siihen, että kuoleva voi olla tietoinen äänistä ja voi kokea niiden tuoman läsnäolon ja yhteyden jopa tilanteessa, jossa muu fyysinen toiminta on jo hiipunut.

Miten kuuloaistia voi hyödyntää kuolevan tukemisessa?

Tieto kuulon säilymisestä viimeisiin hetkiin voi auttaa läheisiä ja hoitohenkilökuntaa tuomaan lohtua ja rauhaa kuolevalle. Äänet voivat olla keino luoda rauhallinen ilmapiiri ja tarjota läheisyyttä. Seuraavassa on muutamia tapoja hyödyntää kuuloaistia kuolevan tueksi:

1. Puhuminen rauhallisesti: Kuolevalle voi olla merkityksellistä kuulla läheisten ääniä ja lohduttavia sanoja. Yksinkertaiset viestit, kuten "Olen tässä" ja "Rakastan sinua", välittävät tunteita ja lämpöä, vaikka kuoleva ei enää pystyisi vastaamaan.

2. Kiitollisuuden ja rakkauden ilmaiseminen: Läheisille on tärkeää kertoa, miten paljon kuoleva on merkinnyt heille. Kiitollisuuden ja yhteisten muistojen jakaminen voi luoda rauhallisen ilmapiirin. Tällöin kuolevalla on mahdollisuus tuntea itsensä tärkeäksi ja arvokkaaksi loppuun asti.

3. Musiikin soittaminen: Rauhallinen, henkilökohtaisesti merkityksellinen musiikki voi tuoda mielihyvää ja helpottaa levottomuutta. Musiikkiterapiaa käytetään usein saattohoidossa, sillä musiikin on havaittu lievittävän kipua ja vähentävän ahdistusta. Tutut kappaleet ja melodiat voivat tuoda kuolevalle rauhan tunteen ja muistuttaa häntä hyvistä hetkistä.

4. Hiljaisuus ja läsnäolo: Joskus kuolevalle tärkeintä on hiljaisuus, jossa voi aistia läheisten rauhallisen läsnäolon. Hiljainen hengitys ja rauhalliset äänenpainot voivat viestiä kuolevalle, että hän voi turvallisesti päästää irti. Hiljaisuus voi olla yhtä voimakas ja rauhoittava kuin sanat ja musiikki.

Mahdollisuus hyvään saattohoitoon

Saattohoidossa on tärkeää huomioida kuuloaistin rooli ja hyödyntää sitä kuolevan parhaaksi. Tämä voi tarkoittaa rauhallista puhetta, lohduttavia ääniä ja tarkoin valittua musiikkia, sillä nämä voivat tuoda kuolevalle mielenrauhaa. Tieto siitä, että kuulo on aisteista viimeinen, luo mahdollisuuden merkittävään yhteyteen aivan elämän loppuun asti. Se muistuttaa siitä, että läsnäolo, olipa se sitten sanoja tai hiljaisuutta, on arvokasta ja lohduttavaa – sekä kuolevalle että hänen läheisilleen.

- mortaali.fi -


Lähteet:


mortaali.fi |  13. marraskuuta 2024